Tinggal Jejak

27 November 2012

Makanan Halal at Ho Chi Minh

Related link:



Alhamdulillah sepanjang 4 hari 3 malam kat HCMC aku tak rasa susah pun nak cari makanan halal... sebab memang awal² dah pilih hotel yang berdepan dengan restoran halal... ada 2 buah okey restoran halal depan hotel kita orang hehehe refer lokasi hotel [here]... tapi kena bersedialah sebab makanan halal kat sini bagi aku agak mahal... for breakfast jer lebih kurang rm17 sorang... aku tak sure boleh main tawar² ker tak tapi aku memang tak tawar² pun untuk makanan...

lebih memudahkan lagi keadaan sebab kami ada pakcik tour guide yang boleh bawa kami p jalan² cari makan halal dengan mudah... for pakcik guide info [click here]


MINUMAN WAJIB ORDER!


bila korang ke sini korang wajib order kopi vietnam nih... kopi sini antara yang terbaik pernah aku minum... seriously starbucks, coffee bean, kopitiam or memana lah memang takleh lawan kopi vietnam nih... tak kisah la korang nak order kopi O atau kopi susu, panas atau sejuk asalkan korang order kopi pasti tak menghampakan... sumpah tak exaggerated! 


Terbaekkkkkkkk!


DESTINASI 1 - Masjid Thanh Duaong Jamiul Islamiyah

sebelum kami bergerak ke Sg. Mekong, kami singgah makan kat sebuah gerai belakang masjid nih... lokasi sebenar masjid ni aku tak sure sebab tempat makan nih dibawa oleh pakcik guide kami... kat sini ada gerai jual pho... pho ni macam kuew teow sup... yang menariknya ada meat ball yang yummy... i like! harga dalam lebih kurang rm10 seorang

kena masuk ikut lorong belakang masjid nih la

tadaaaaaaaa... ni la gerai pho

pho... meat ball tu sedap baq hangggg...

DESTINASI 2 - Masjid Jamek Cho Lon

lepas balik dari lawatan Sg. Mekong, pakcik guide tu bawa kami lunch di masjid nih... macam aku story sebelum nih... lunch memang included dalam pakej so aku tak sure berapa harganya... 

The Mosque

muka kebulur masing² hehe~

kari kepala ikan + tomyam + telur + sayur = kenyang!

DESTINASI 3 - Duong Truong

aku rasa Duang Truong ni nama jalan kot hahaha~ tak ketahuan sebab pakcik guide tu yang bawa kami ke sini untuk breakfast sebelum ke cu chi tunnel... macam yang aku bagitau sebelum nih breakfast tak termasuk dalam pakej lawatan... jadi kena bayar sendiri² lah... total makan kat sini lebih kurang RM12 seorang...

kedai ni tepi jalan jer...

breakfast nasi daging bakar... boleh tahan sedap!

daging bakor fresh depan kedai... habis berasap sekedai haha~

DESTINASI 4 - Lorong Duy Tan

tempat makan ni pun included gak dalam pakej lawatan... kami ke sini untuk lunch lepas melawat cu chi tunnel... kedai ni juga berhadapan dengan kedai borong baju kurung, telekung, tudung etc. etc. jadi sambil makan sambil shopping la jawabnyer hehe~

simple jer kedainyer

sup + sayur + telur dadar + ayam goreng berlada = burpppp alhamdulillah

jemput makan

DESTINASI 5 - Hajah Basiroh, Ben Thanh

ni lah restoran depan hotel kami... very convenience... restoran ni buka pagi sampai lebih kurang 12 malam... pagi² ada bihun goreng, kuih² & nasi berlauk... malam² ada nasi lemak... hehehe terbalik kan... masakan dia bagi aku lebih kurang sama ja macam orang malaysia masak... alhamdulillah tak timbul masalah tak masuk tekak hehe~ menariknya hajah basiroh juga ada food delivery... gamak malas nak keluar hotel boleh call & order jer breakfast, lunch or dinner...

Hajah Basiroh

nasi lemak + sotong = yummy!

tu jer lah destinasi jalan² cari makan yang sempat aku terjah sepanjang 4 hari di HCMC... ada banyak lagi tempat makan halal di sekitar HCMC jadi bagi first timer yang nak ke sana jangan risau² lah yer pasal makanan halal... happy holiday!

5 comments:

  1. Asskum, saya nak tanya yg kedai mee sup pho halal tu dekat area mana? masjid Dong Du tu ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam. yup dekat Masjid Thanh Duaong Jamiul Islamiyah tu. tapi lokasi sebenar masjid tu sy tak sure sebab guide yang bawak. kalau nak naik cab u kena print la address masjid tu pahtu bagi kat taxi driver. tapi member sy kata kat area ben thanh tu pun ada pho halal. dia jual naik basikal depan kedai hajah basiroh. time saya g tu tak perasan la pulak.

      Delete
    2. TQ for ur reply sis, kalau mcm basikal tu jual bapa harga dia?

      Delete
    3. harga tak pasti... takkan sampai RM10 kot... supposed lagi murah la dari kedai...

      just for info, skrang ni musim orang malaysia borong untuk hari raya... rata2 harga barang semua naik... dulu saya beli baju kurung manik boleh dapat rm46-50 sepasang gitu... tapi sekarang cecah rm60 sepasang dah...

      Delete
    4. Rasanye tu bukan masjid dekat dong du...
      Masjid dekat dong du namanya masjid suluman...


      Alamat masjid.. 66 ĐONG DU STREET..District 1...
      15 minit jalan kaki dri Ben Thanh market

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...